Browsing by Author "Arras, Liis"
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
- Sort Options
Item Reward sensitivity and self-control in uncontrolled eating: analysis of EEG beta and theta dynamics(Tartu Ülikool, 2017) Arras, Liis; Uusberg, Helen, juhendaja; Uusberg, Andero, juhendaja; Tartu Ülikool. Sotsiaalteaduste valdkond; Tartu Ülikool. Psühholoogia instituutThe present study investigated the contribution of reward sensitivity (RS) and self-control (SC) to uncontrolled eating (UE) in a non-clinical sample. The EEG of 38 food-deprived female participants was recorded (a) during resting state, (b) while attentively viewing pictures of low-calorie (LC) and high-calorie (HC) foods with matched palatability, and (c) while regulating craving responses to HC food pictures using three common strategies: reappraisal, distraction, and mindful viewing. Activity in the beta and theta frequency bands was used as a correlate of RS and SC, respectively. During the attentive viewing and the three regulation conditions subjective craving ratings were also collected. The Power of Food Scale was used as a trait UE measure. The results showed that women with higher UE may exhibit situationally increased RS, reflected in elevated beta activity during the resting state. Importantly, direct exposure to food stimuli did not further amplify the relationship between UE and beta activity. This pattern indicates that physiological hunger rather than exposure to food cues may be the primary factor in UE-related activation of RS. In the current study, SC markers were not related to UE. SC difficulties may therefore not be an equally important contributor to UE as increased RS in healthy women.Item Söömistungi reguleerimise bioelektrilised korrelaadid(Tartu Ülikool, 2014) Arras, Liis; Uibo, Helen, juhendaja; Uusberg, Andero, juhendaja; Tartu Ülikool. Sotsiaal- ja haridusteaduskond; Tartu Ülikool. Psühholoogia instituutKäesolevas töös uuriti ERP amplituudide ja subjektiivsete hinnangute alusel toidustiimulite töötlemist ja söömistungi kognitiivse reguleerimise strateegiaid. Katses osalenud naistele (N=38) näidati pilte kõrge ja madala kalorsusega toitudest. Regulatsioonitingimused mudeldasid tähelepanu kõrvale juhtimise, ümberhindamise ja aktsepteerimise strateegiate rakendamist. Toidu kalorisisalduse suhtes olid tundlikud nii varasem ERP komponent P2 (140-240 ms) oktsipitaalpiirkonnas kui ka P3/varane LPP (240-420 ms), keskmine LPP (420- 1000 ms) ning hiline LPP (1000-5000 ms) parietaalpiirkonnas. Ümberhindamine vähendas subjektiivset söömistungi, kuid mitte LPP amplituudi. Tähelepanu kõrvale juhtimine seevastu vähendas hilise LPP amplituudi, kuid mitte subjektiivset söömistungi. Aktsepteerimise korral subjektiivne söömistung suurenes ning LPP oli võimendunud varasemates komponentides P2 ja P3. Järeldati, et LPP vastused ei peegelda üksnes subjektiivset söömistungi, kuid annavad käitumise ennustamiseks ja regulatsiooni efektiivsuse hindamiseks olulist lisainformatsiooni.Item Vähese eesti keele oskusega õpilaste toetamine keelekümblusklassis(Tartu Ülikool, 2022) Arras, Liis; Kirss, Laura, juhendaja; Tartu Ülikool. Sotsiaalteaduste valdkond; Tartu Ülikool. Haridusteaduste instituut